Konstutställningar

Varje år (med undantag för särskilda händelser) har vi på Steningekompaniet en stor utställning under sommarmånaderna.

Årets utställning

Nine to five – En skulpturutställning i mixt media av Kjell Engman.

Lokalen

Utställningen är lokaliserad i Stenladans runda tillbyggnad som med sitt fantastiska ljusinsläpp ger en härlig upplevelse.

Datum & priser

Utställningen pågår alla dagar i veckan mellan 19 juni – 15 augusti. Entré till utställningen är gratis (Barn under 15 år är välkomna i målsmans sällskap)

Kjell Engman

“Att försöka skapa en rörelse i ett material som glas, som i sig är så mytomspunnet och hårt är inte lätt men för mig ack så viktigt.”

Efter att ha jobbat med icke hörande barn fascineras jag av deras sätt att prata med hela kroppen. Likaså som i dansen där man utrycker olika känslor och upplevelser utan ord. Det hela är helt enkelt vackert och kan vara väldigt subtilt.
Därför böjer och bänder jag de varma glasobjekten tills de har fått det förhållande som jag vill utrycka. Jag har försökt fånga livet inuti genom att låta bubblor och färgade slingor röras sig uppåt inuti glaskroppen, tillsammans med ljuset för att skapa en livfullare effekt. Därtill kommer musiken som får en att uppleva skulpturerna på ett helt annorlunda vis. De blir mer levande och svävar ut i en virvlande dans.

Det är i rummet som objekten färdigställs och i lyckosamma fall uppstår en harmoni & balans så att man får känslan av liv. Med hjälp av musikaliska rytmer och tillsammans med olika synintryck, som utgör en viktig kommunikation mellan objekten och betraktaren. Jag har länge sysselsatt mig med dramatik som utspelar sig när tingen verkställer sitt eget sammanhang. Ibland är det så att olika händelser skapar bilder på något annat som hänt och blir till sanning.

Nine to five

I den byråkratiska världen blir de ganska blinda för omgivningens verklighet när principer och sunt förnuft läggs åt sidan.
Därför har mina byråkrater fått paraplyer och seglar iväg på framgångens vindar med sina tunga portföljer.
Andra omsluter sig i en färgad bubbla.
Jag är fascinerad av att utforska vad som händer inte minst inom ett objekt när rummets atmosfär tillsammans med musiken absorberas och återspeglas i denna.
Då uppstår gestaltnings fenomen som gradvis förändrar objekten och påverkar betraktaren. En sällsynt möjlighet till olika tolkningar frambringas genom att glaset är ett så sällsynt levande material – Samtidigt är det viktigt att påpeka att varje objekt har ett egenvärde – inte bara ”blir till” i relation till ljus, ljud och rum.

– Kjell Engman